Hledat

Fotogalerie

Nejnovější fotka

fotogalerie

Menu




Sosnová Classic

11. června 2023

VETERÁNI: Sosnová Classic

Národní technické muzeum se podílelo se svými provozními exponáty na akci Sosnová Classic, kde představilo dva vzácné závodní motocykly a automobil Laurin & Klement RK/M s významnou historií.

Na akci Sosnová Classic 2023 v areálu Autodromu Sosnová u České Lípy předvedli pracovníci NTM v akci Jawu 175 OHV, jeden z mála dochovaných závodních motocyklů Jawa z předválečných let, a ESO 500 OHV z počátku padesátých let, první silniční závodní motocykl z Divišovského podniku, který později proslul především jako výrobce plochodrážních motocyklů. S motocyklem ESO se v jízdě pravidelnosti v kategorii Moto1 do roku 1978 umístili na prvním místě.

FOTO: Arnošt Nezmeškal, ředitel Muzea Dopravy NTM, na motocyklu Jawa 175 OHV (foto Jolana Nováková)

Součástí programu byla také statická výstava vozidel značky Laurin a Klement. NTM zde vystavilo historicky velmi významný automobil Laurin & Klement RK/M. Tento vůz byl vyroben v roce 1913 s pětilitrovým šoupátkovým motorem typu RK pro legendárního závodníka Alexandra „Sašu“ Kolowrata.

FOTO: Laurin & Klement RK/M ze sbírky NTM

Krátce po první světové válce nechal Kolowrat v mladoboleslavské automobilce vyrobit speciální závodní pětilitrový motor typu M s rozvodem OHV, který ve voze nahradil původní šoupátkový motor. V letech 1921 až 1924 se takto inovovaný automobil, již však se svým novým majitelem Františkem Svobodou za volantem, velmi úspěšně zapsal do historie domácího automobilového sportu.

Zdroj: Národní technické muzeum Praha.

Připravil autor: Miroslav Galko - RegionálníMagazíny.cz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | mapa stránek | diskuzní fórum